Yapay Zeka Uzmanı Nasıl Olunur?
Dünyanın geçmişten bugüne gelişimine baktığımızda sanayi devrimiyle endüstriyel alanda çağ atlayan toplumlar, bu sayede toplumsal statü, hukuk, ticaret ve sanat gibi alanlarda da gelişmeler sağlayabilmişti. Bizim de şimdi yaşadığımız çağ aslında bir bakıma dijital devrim olarak adlandırılabilir. Zamanında ütopik gelen birçok şey günümüzde yapay zekayla yapılabilir oldu.
Üretim ve hizmet alanlarında çok fazla katkı sunan yapay zekanın işleyişini öğrenmek, yani bir bakıma yapay zekada uzman olmak, iş anlamında bize çok fazla kapı açabilir. Peki yapay zeka uzmanı nasıl olunur? Hangi yetkinliklere sahip olması gerekir veya hangi eğitimleri alması gerekir? Merak edilen tüm sorulara yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yapay Zeka Nedir?
Dünyanın bu kadar konuştuğu yapay zeka nedir sorusuna verebileceğimiz en basit yanıt, makinelerin, insan zekasını taklit etmesidir, olacaktır. Ancak bu tanımı biraz daha açacak olursak tüm taşlar tam olarak yerine oturabilir. Zeka çeşitleri arasında insanların ve hayvanların kullandığı doğal zekadır. Makineler ise kendiliğinden oluşan bir zekaya sahip değildir. Dış etmenler tarafından oluşturulan -kodlanan- komutlar sayesinde bir gelişme-sonuç analizi yapabilen, hareket edebilen zeka türü gösterirler. Bunu da ‘yapay zeka’ olarak tanımlıyoruz.
Yapay Zeka Uzmanı Ne İş Yapar?
Temel olarak yazılımsal anlamda makinelere, insan gibi düşünerek hareket etme veya işlemler yapabilme fonksiyonları kazandıran kişilere yapay zeka uzmanları denir. Uzmanların hangi işlemleri yaptığına bakacak olursak en genel olarak şunları söyleyebiliriz;
- Veri biriminde otomatik bir altyapı oluşturur, bunu düzenler ve kontrol ederler.
- Veri yapılarında algoritmaları kontrol eder. Farklı işlevler için algoritmalarda denemeler, hesaplamalar yapar.
- Veri hatlarını oluşturur ve modellemelerini yapar.
- Makine öğrenimi ile derin öğrenme algoritmalarında çeşitli uygulamalar yapar.
- Kullanılan mevcut altyapıyı kontrol ederek geliştirir.
- Karmaşık algoritma kümelerini analiz ederek anlaşılabilir bir duruma getirir.
- İşlemler hakkında veri mühendisleri, makine öğrenimi uzmanları ve diğer yapay zeka uzmanlarına bilgilendirmeler sunar.
- Yapay zeka uygulamaları için oluşturulan verileri, diğer uygulayacak birimlerin anlayıp uygulayabileceği şekilde düzenler.
- Oluşturulan algoritma ve modelleri test eder.
Yapay Zeka Uzmanlığı İçin Hangi Eğitimler Gerekiyor?
Günümüzde tam olarak bununla ilgili bir lisans bölümü olmasa da bu alanda yüksek lisans veya doktora yapan çok sayıda öğrenci vardır. Genel anlamda da hepsinin mezun oldukları bölümler şunlar olmaktadır;
- Yazılım Mühendisliği
- Bilgisayar Mühendisliği
- Elektrik Elektronik Mühendisliği
- Makine Mühendisliği
- Matematik Mühendisliği
Ancak şunu da belirtmek gerekir, dışarıdan da bir kişinin kendini geliştirerek bu alanda bir yerlere gelmesi mümkündür. Yapay zeka mühendisliği yapmak isteyen kişiler;
- C ve C++, Python ya da Java gibi kodlama türlerine,
- Matematik, istatistik, veri analizi yapabilir,
- Analitik becerilerinde gelişmişlik sağlayabilir,
- Detaylara dikkat edebilir ve özelden genele iyi bir analiz yeteneğine sahip olabilir,
- Karmaşık, büyük ve küçük algoritma kümeleriyle çalışmalar yapabilirlerse bu alanda kendilerine iş bulabilir, gelişimlerini sağlayabilirler.
Bu tarz alanlarda kendinize yetkinlik kazandırmak da artık kurslar ile mümkün hale gelebiliyor. İlk aşamada Yazılıma Giriş Eğitimi ile işin temeline inebilirsiniz. Eğer ki bu alanda bir bilginiz varsa kodlama programlarında kendinizi geliştirmeniz önerilebilir. Günümüzde en çok kullanılan kodlamalar programlarına bakabilir, eksik olduğunuzu düşündüğünüz varsa o alanlara yoğunlaşabilirsiniz. Python İle Programlamaya Giriş eğitimleri dışında C++ tarzı eğitimler için Global Bilişim eğitim kataloğunu inceleyebilirsiniz.
Yapay Zeka Uzmanı Hangi Sektörlerde Çalışabilir?
Yapay zeka ve veri mühendisliği, daha çok birbirleriyle ilişkilendirilen alanlardır. Ancak yapay zekanın sadece bu alanda değil birçok alanda yetkin olduğunu söyleyebiliriz. Temelde elbette veri girişi, karmaşık veri analizleri ve kodlamayı ifade eder. Fakat sadece makineler ile işlemler yapmaz. Mesela yapay zeka fotoğraf ya da yapay zeka robot uygulamalarını son zamanlarda sıkça görmüşsünüzdür. Yapay zekayla fotoğraflar oluşturulabilir. Robot uygulamalar yapılabilir.