İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni bir işe ihtiyaç duyanlar ya da iş hayatına ilk defa adım atanlar için belki de en stresli konu, iş görüşmesi olmaktadır. Şartları son derece iyi bir alanda çalışma fırsatı yakalamak için rekabet oldukça yüksektir. Bu rekabet ortamında sizin diğerlerinden olumlu yönde ayrılmanız, işi elde edebilmeniz için önemli bir fırsat yaratır. İşte bu noktada sizi öne geçirecek birtakım hususlar söz konusudur. Bu hususları, iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler olarak sizler için sıraladık;
1. İş Tanımını Anlamak ve Başvurulan Kurumu Araştırmak
İş görüşmesinde dikkat edilecek hususlar arasında ilki, iş kriterleri ve bu kriterlere uygunluğunuz olmalıdır. İş görüşmesinin istenilen şekilde gerçekleşebilmesi için öncelikle bu pozisyona uygun olmanız gerekmektedir. Öte yandan başvurulan kurumu ve çalışma koşullarını araştırmanız, yapacağınız ön hazırlıkta size önemli avantajlar sağlar.
2. İş İle Kendini Özdeşleştirmek
Yapacağınız başvuruda, işe uygunluğunuzu gösterebilmeniz için işi kendiniz ile özdeşleştirmeniz gerekir. İşte bu noktada, yazılı ve sözlü beyanlarınızda tecrübe, yetenek ve ilgilerinizin neler olduğundan bahsetmeniz ve bu kriterlerin iş ile bağlantısına vurgu yaparak işe uygunluğunuzu kararlı şekilde belirtmeniz önemlidir. İş başvurularında, beklentilere ve işe uygun bir profil haline gelmelisiniz. Örneğin iktisat, işletme ve muhasebe alanında kariyer için bilgisayarlı muhasebe kursu ile kendinizi geliştirebilir, sertifikanızı özgeçmişinize ekleyerek işe uygunluğunuzu belgeyeleyebilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: Kurumsal Eğitimler
3. Güne Başlangıç ve Hazırlık
İş mülakatında dikkat edilmesi gerekenler arasında öncelikli konu hazırlık aşaması olmaktadır. Güne nasıl başladığınız, kendinizi nasıl hissettiğiniz ve nasıl hazırlık yaptığınız, mülakatın nasıl geçeceği konusunda size ipucu verir. Bu sebeple;
- Görüşme yapılacağı günün öncesi uykunun yeteri kadar alınması,
- Dinlenmiş olmak,
- Heyecan ve stresi kontrol altında tutmak,
- Araştırmaların önceden yapılmış olması,
- Ulaşımın planlanması
iş görüşmesine planlı, hazırlıklı ve zamanında gidebilmeniz için önemlidir.
4. İş Görüşmesi Pratiği Yapmak
Özel sektör ya da kamu sektörü fark etmeksizin iş görüşmesi pratiği yapmak, özel sektörde iş görüşmesine giderken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap olarak verilebilir. İş görüşmesi ortamının önceden oluşturulması, hazırlıkların tekrar edilmesi ve beklenen malum sorulara uygun hazırlıklar yapmak, sizi psikolojik olarak rahatlatırken görüşme esnasında karşılaşacağınız durumlara hazırlar.
5. İş Görüşmesinde Giyim ve Renkler
Yapacağınız hazırlıklar kadar dış görünüşünüz de işe uygunluğunuzun önemli bir ifadesidir. İlk izlenim için son derece önemli bir konu olan iş görüşmesinde giyim için resmi ve ciddi kıyafetler tercih etmeniz ve bu kıyafetlerde lacivert, siyah, gri, kahverengi gibi tonlara ağırlık vermeniz önerilir. Bu giyim tarzı ve kullandığınız renkler, işe gösterdiğiniz ciddiyeti, iş için uygunluğunuzu, uyumlu ve takım çalışmalarına yatkın olduğunuzu ifade eder.
6. Beden Dili Kullanımı
Siz farkında olmasanız da beden diliniz kişiliğiniz hakkında önemli ipuçları verir. Bu sebeple kendine güvenen dik bir duruş, göz teması kurmak, dengeli şekilde yapılan sakin jest ve mimikler, özgüvenli bir duruşunuz olduğunu gösterirken iş için uygun bir profil olduğunuz hakkında karşı tarafta önemli bir izlenim uyandırır.
7. Beklentileri Abartmamak ve Samimiyet
Görüşme sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında belki de en önemlisi beklentileri abartmamak ve samimi olmaktır. Elbette bu samimiyet belli bir seviyede olmalı ve aradaki mesafe korunmalıdır. Ancak kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz, samimi bir izlenim uyandırmanızı sağlarken beklentilerinizi abartmamanız ve maaş beklentinize vurgu yapmamanız, sizi yanlış anlamalara karşı korur.
8. Doğru Referanslar Vermek
İş görüşmesinde dikkat edilecek hususlar oldukça çeşitli olmakla birlikte mülakat sürecinde doğru referanslar vermeniz, hem sizin hem de görüşme yapan taraf için önemli bir konudur. Güvenilir bir izlenim oluşturabilmek için referanslarınızın doğruluğundan emin olmalı, yanlış bilgiler vermemeli, eski işiniz hakkında kötü konuşmamalı ve olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu kapsamda kişisel gelişiminize katkı sunacak eğitimler için Global Kariyer adresindeki eğitim içeriklerine göz atabilirsiniz.
Tavsiye Eğitim : Wimbledon İngilizce Eğitimi
9. İyi Bir Dinleyici Olmak ve Soru Sormak
Başta iş görüşmeleri olmak üzere hayatın her alanında sizi diğer insanlardan ayıracak önemli bir konu iyi bir dinleyici olmaktır. Dinleme kurallarına uygun hareket etmek ve karşınızdakini dinledikten sonra cevap vermek, sorulara en doğru ve etkili cevabı verebilmeniz açısından da önemlidir. Ayrıca başarılı bir dinleyici olmak, karşınızdakini etkileyecek sorular sorabilmenizi de sağlar.
10. Görüşmeyi Sonlandırma
Bu aşamada mülakatlarda ayrılırken dikkat edilmesi gereken hususlar oldukça önemlidir. Görüşmeyi sonlandırırken daima kibar olmalı, iş için istekli olduğunuzu belli ederken aşırıya kaçmamalı, görüşmeyi gerçekleştiren kişiye ve ekibe, ayırdıkları zaman için teşekkür etmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca görüşme sonrası işveren yanıtını beklerken firmaya mail atmanız, işe istekli olduğunuzu ifade eden bir ayrıntıdır.