İletişimde Başarının Anahtarı: Diksiyon ve Etkili Konuşma

16-12-2022 15:39
İletişimde Başarının Anahtarı: Diksiyon ve Etkili Konuşma

Hayatımızın akışını sağlayan en önemli unsur iletişimdir. Eğer başarılı, özgüvenli bir iletişim tarzınız yoksa, bunu sağlayamıyorsanız, gündelik yaşamdan iş yaşamına kadar birçok alanda olumsuz etkilerini görürsünüz. Diksiyon, iyi ve etkili bir konuşmayı oluşturan eğitimsel bir alandır. İçerisinde iyi konuşmacıda olması gereken özellikler, konuşma organları, ses tonu ve beden dilinin kullanımı, dil bilgisi kuralları, yöresel ağızlar, diyafram kullanımı, topluluk önünde konuşma gibi birçok aşama yer alır. İyi bir ilk izlenim için dış görünüş kadar etkili konuşma, etkili ses tonu da önemlidir. Bizlerin de günlük yaşantımızda ‘iyi bir ilk izlenim’ ihtiyacımız çok fazla olabilir. Diksiyon eğitimi sayesinde iş ve gündelik yaşantınızda iletişimden doğabilecek sorunların önüne geçebilir, daha fark edilebilir olabilirsiniz. 

Diksiyon Nedir?

Kelimeleri, en doğru ses tonu ve dil bilgisi kurallarına göre söylemek, diksiyon nedir sorusuna verilecek en sade cevap olabilir. Her dil içerisinde çok farklı kurallar vardır. Kelimelerin telaffuz edilmesi de bu kurallar çerçevesinde farklılaşır. Farklı kültürlerden etkilenen diller de olabilir. Türkçe’ye bakacak olursak, Orta Avrupa, Fars, Arapça, Fransızca, Öz Türkçe gibi daha farklı dillerin etkisini görebilirsiniz. Diksiyonumuzu da bu farklılıklar doğrultusunda çeşitlendirebiliriz. Yani kelimelerin kökeni farklı kültürlerden gelmiştir, böylelikle oldukça değişik, zengin bir dil edinimi sağlanmıştır. 

Diksiyon Özellikleri ve Konuşma Organları 

Bir yazı ile etki bırakmak ile konuşarak etki bırakmak arasında çok fark vardır. Buna etki eden noktalara baktığımızda da diksiyonun içerisine çok farklı aşamaları almasından dolayıdır. İyi bir dil bilgisi kuralıyla güzel bir yazı hazırlayabilirsiniz. Ancak ses tonu, dil bilgisi, beden dili, tonlama ve vurgu, telaffuz gibi aşamalarıyla diksiyonu çok farklı bir noktada tutabiliriz. Diksiyonda yer alan özelliklere kısaca bir göz atacak olursak aslında ne denli geniş bir alanı içerisine aldığını görebilirsiniz.

  • Ses Tonu: Her dilde fonetik kullanımı doğru telaffuz için gereklidir. Benzer kelimeler fonetik ile birlikte farklılaşabilir. Bu yüzden kelimelere duygu, anlam katmak doğru ses tonu, fonetiğin kullanımıyla olacaktır.

  • Artikülasyon: Kelimelerin doğru şekilleriyle telaffuz edilmesini ifade eder. Daha anlaşılır ve anlamlı konuşmak adına artikülasyon bilgisi de öğrenilmesi gerekir.

  • Tonlama, Vurgu ve Hece Vurgusu: Ses tonunuz ne kadar iyi olursa olsun, kelimelerde, cümleler arasında en gerekli yerlerde tonlama ve vurgu beceriniz yoksa istediğiniz etkiyi yaratamazsınız.

  • Dil Bilgisi:  Tonlama ve vurgu için mutlaka edinilmesi gereken bir kazanım da dil bilgisi kurallarıdır. Dilin özelliklerine ne kadar hakim olunursa, telaffuzda da tonlamada da etki yaratılabilir.

  • Beden Dili: Bu işin tamamlayıcı kısmında ise etkili ve doğru beden dili kullanımı vardır. Doğru vurgu, tonlama ve telaffuz gibi becerilerinizi beden dilinizle harmanladığınızda karşı tarafta bırakacağınız izlenim çok daha etkili olacaktır. 

Diksiyon Neden Önemlidir?

Kişisel olarak bu olaya bakacak olursak, iyi bir iletişim kurma becerisine sahip olmak kişiye özgüven katacaktır. Özellikle farklı yörelerden olan kişiler İstanbul ağzı ile konuşmada kimi zaman zorluk yaşayabiliyor. Kişiler, yetişmiş olduğu çevrenin dil bilgisi kullanımındana etkilenir. Nasıl ki en baştan bu şekilde konuşmuyorsanız, bunu sonrasında düzeltmek de mümkün olacaktır. Kendinizi ifade ederken iyi bir diksiyona sahip olmak sizi çok daha farklı kılacaktır. Günlük yaşantınızda alışverişte, arkadaşlarınızla görüştüğünüzde, bir hizmeti talep ederken, doktora derdini anlatırken vb. daha birçok durumda etkili bir dil bilgisi kullanımı sizin önünüzü açacaktır. İş yaşantınızda da iyi bir diksiyonla birlikte topluluk önünde konuşma korkusunu yenebilirsiniz. Böylelikle sorunlarınızı, taleplerini özgüvenle talep edebilir, iyi bir dinleyici olabilir ve başarının etkili anahtarlarından birini elde etmiş olabilirsiniz. 

Neden Diksiyon Eğitimi Almalısınız?

Hiç kimse doğuştan iyi bir diksiyon becerisiyle doğmaz. Telaffuz, ton ve vurgulamada, ses tonu ve dil bilginizde ne kadar eksiklik olursa olsun, alacağını diksiyon dersi ile bu durumu tersine çevirebilirsiniz. “Kimler diksiyon eğitimi almalı” ya da “neden diksiyon eğitimi almalı” konusuna gelecek olursak, aslında belirli bir grup veya kişiler buna örnek gösterilmez. Kendini geliştirmek isteyen herkes diksiyon kursu ile bunu sağlayabilir. Eğitimin genel olarak size katacaklarına değinecek olursak ise;

  • Topluluk önünde çok daha rahat konuşabilirsiniz.
  • Etkili konuşmalarınızla iş yaşantınızda daha etkili iletişimler kurabilirsiniz.
  • İyi bir konuşma becerisi özgüveninizi artırır.
  • Konuşmanızda yaptığınız hataları eğitimle daha rahat fark edebilir ve bunu düzeltebilirsiniz.
  • Kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.
  • Özellikle ilk tanışma, görüşme ve iş görüşmelerinde karşı tarafta daha iyi bir izlenim bırakabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.